Tilbage til webshop

"Jeg går efter at vinde"

“Jeg går efter at vinde”


Det er en udtalelse jeg tit hører, når atleter interviewes forud for løb. De går efter guldet, sejren, toppen af podiet, P1, hele lortet!!! 


Men det tænker alle de andre eliteatleter jo også. De træner også ugentligt 15-20 timer, løber også 60-90 kilometer om ugen, spiser deres broccoli og siger nej tak til Matador Mix og fadøl.

Så hvad udgør forskellen på eliteatleter og alle os andre? Og hvad adskiller en vindende eliteatlet fra den, der bliver nummer 4?

Kan eliteatleter ikke se realiteterne i øjnene og erkende, at det slet ikke er realistisk at vinde, fordi der deltager 10-15 atleter der på et eller andet plan er “lige gode atleter”. 


Er du middelmådig?


Margit Whitta, Idrætspsykolog, har kigget lidt på mit, til lejligheden, firkantede syn på sagen.



-Kort sagt tænker ambitiøse eliteatleter ikke i de baner og de tænker slet ikke at nr. 8 er “godt nok”. Sådan tænker uambitiøse og middelmådige atleter. Og deres sportskarriere bliver så som regel også derefter = middelmådig, fortæller Margit Whitta


Hun forklarer, at som eliteatlet med et vinder-mind set vil man fokusere på sig selv - ikke på de andres indsats, men på egen indsats, egen træning og egen styrke, og så kan de andre sportsfolk gøre hvad de vil. 


Det er også den individuelle eliteatlet, der hele tiden stræber efter at blive bedre på et eller andet punkt, fortæller hun.


-De forsøger at optimere sig selv på alle måder, teknisk, fysisk, livsstil, mad, søvn etc og altid have optimering i tankerne - hvis det så rækker til guldet og 1.pladsen, er det skønt, men først og fremmest er det at udnytte sit potentiale til det yderste og få det fulde udbytte af sin sport, som driver atleterne. At se hvad man kan drive det til med den rette indsats er spændende og at sætte sig høje mål, såsom at blive udtaget til OL og deltage skadesfri og vinde medalje, holder motivationen højt gennem den hårde hverdagstræning. 


Niels Nygaard Rossing er lektor ved Aalborg Universitet og Head of Psychology hos AaB og bidrager med følgende karakteristik af en eliteatlets indstilling.



-Eliteatleter er kendetegnet ved at være drevet af både at ville blive mestre, men også at ville mestre forskellige færdigheder og at præstere på deres højeste mulige niveau. Derfor kan guldet for den enkelte atlet sagtens være at nå et højere teknisk, fysisk, taktisk eller mentalt niveau i en konkurrence eller slå sin egen personlige rekord. 


Det kræver modstandskraft


Trods fysisk og teknisk træning, god kost, nok søvn, ingen skader og et fejlfrit løb, så er der jo i sagens natur ingen garanti for, at man kan træde op på toppen af de 3 europaller udlånt fra Rema 1000. Man kan godt risikere at blive nummer 7 og det er disse barske realiteter, der skal kæmpes mod. Margit Whitta kalder det resiliens og dette psykologiske begreb dækker over evnen til at håndtere stress, pres, skuffelser, træthed, kriser og katastrofer eller anden modgang, og en person der har resiliens viser sig at være modstandsdygtig over for psykiske problemer og pres, såsom pres i elitesportsmiljø. Det er således både opdragelse og genetik, som bestemmer om en person er robust og går efter guldet.


-Personer der har god resiliens er i stand til at håndtere kriser og stress på en positiv måde. Personer der har eller oparbejder resiliens, kan rumme at indse at livet gør ondt og består af en mængde smerte. Smerten udholdes og copes med. Smerten ses som en del af livets vilkår, forklarer Margit Whitta.


Niels Nygaard Rossing sætter lidt andre ord på det.

- Du kan se eliteudøvere til OL, der jubler over en 4. plads eller en plads i finalen. De er ikke bare (gode) tabere, de er eliteatleter, der både kæmper mod og med sig selv - og mod konkurrenter. Kunsten i at kunne fokusere på denne måde er at sætte gode mål for en selv. 


Gode mål beskriver Niels Nygaard Rossing som mål, der giver energi og hjælper med at fokusere på det, der er vigtigt. For nogen er det resultater. For andre er det præstationen. For nogle er det bare proces. Og for rigtig mange eliteatleter er det en kombination af alle disse.


 -Flere undersøgelser har vist at vi kan få energi af at drømme om guld i hverdagen (eller ihvertfald i et godt resultat), men til konkurrencer er det som oftest vigtigere at fokusere på de processer, som er vigtige for atleten. Ellers er der fare for at vi bliver for nervøse eller glemmer detaljer, der også er afgørende, fortæller Niels Nygaard Rossing.


“Men hvad definerer så en vinder i dine øjne?”


-Der findes ingen universel opskrift på en vinder. Hvis der endelig skulle være en opskrift, så handler det helt klart mere om, at man skal lære sig selv og sine “særheder” at kende bedst muligt, så man kan hjælpe sig selv mest muligt (med at sætte mål, sit mentale fokus).


Det er altså muligt at vinde, uden at vinde, for selvom man måske ikke lige resultatmæssigt kandiderede til toppen af europallerne fra Rema, så kan der stadig gemme sig en stor succeshistorie i et fejlfrit løb med et eller flere opnåede delmål. Man får bare ikke en lækker papcheck…

Bygget på ideal.shop